dijous, 17 de maig del 2012

AVALUACIÓ: Test d2

El test d2 de R. Brickenkamp, pertany a la categoria dels instruments que pretenen mesurar els processos bàsics que han estat denominats amb termes com atenció, concentració mental, esforç o control atencional.
Sovint definida com concentració, l’atenció selectiva pot definir-se com la capacitat per centrar-se en un o dos estímuls importants, mentre se suprimeix deliberadament la consciència d’altres estímuls distractors (Zilmer y Spiers, 1998). El constructe de vigilància o atenció sostinguda, amb el que l’atenció selectiva està relacionada es refereix a la capacitat de mantenir una activitat atencional durant un període de temps. El test d2 és una mesura concisa de l’atenció selectiva i la concentració mental. Aquests dos aspectes, aplicats al d2, es reflecteixen en tres components de la conducta atencional:
a)    La velocitat o quantitat de treball, és a dir, el número d’estímuls que s’han processat en un determinat temps (un aspecte de la motivació o intensitat d’atenció).
b)    La qualitat del treball, és a dir, el grau de precisió que està inversament relacionat amb la tassa d’errors (un aspecte del control de l’atenció).
c)    La relació entre la velocitat i la precisió de l’actuació, la qual cosa permet establir conclusions tant sobre el comportament com sobre el grau d’activitat, l’estabilitat i la consistència, la fatiga i l’eficàcia de la inhibició atencional.

El d2 és un test de temps limitat (4 minuts 40 segons) per mesurar l’atenció selectiva com ha he comentat més amunt. Així com també mesura la velocitat de processament, el seguiment d’unes instruccions i la bondat de l’execució en una tasca de discriminació d’estímuls visuals similars (assenyalar per línies en un temps limitat les lletres "d" amb un tret particular i que, per tant, permet l’estimació de l’atenció i concentració d’una persona de 8 a 60 anys d’edat.

Haig de comentar que durant la prova, malgrat el soroll que s’escoltava a l’exterior, la meva observació era que la nena estava totalment concentrada en el que feia i els estímuls exteriors no la destorbaven. Tot i així el número d’elements processats surt baix i l’efectivitat total en la prova també. Així doncs, aquests indicadors confirmen que l’atenció selectiva i sostinguda es veuen afectades i per tant hem de seguir treballant i intervenint en aquest aspecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada